Firma OMRON powołuje Seigo Kinugawę na stanowisko dyrektora generalnego działu automatyki przemysłowej w Europie

Firma OMRON ogłosiła, że z dniem 1 kwietnia, po przejściu na emeryturę Hiroyukiego Usui, Seigo Kinugawa został mianowany nowym dyrektorem generalnym działu automatyki przemysłowej w regionie EMEA. Pan Kinugawa (53 lata) dołączył do firmy OMRON 30 lat temu jako inżynier sprzedaży w Nagoi, koncentrując się na przemyśle motoryzacyjnym. Od tego czasu zajmował kilka stanowisk związanych ze sprzedażą, usługami i planowaniem w firmie. Seigo Kinugawa, który zdobył ponad 10-letnie doświadczenie poza Japonią, pracując w Azji, Stanach Zjednoczonych i Europie, wnosi do firmy unikalną perspektywę globalną. Ostatnio pełnił funkcję dyrektora generalnego działu planowania strategicznego automatyki przemysłowej w siedzibie głównej firmy OMRON w Kioto w Japonii.

„Cieszymy się, że pan Kinugawa objął to stanowisko po tym, jak w znacznym stopniu przyczynił się do sukcesu firmy, zwłaszcza w dziedzinie robotyki”, mówi Harold Kapp, szef działu kadr w firmie OMRON EMEA. „Za przykład niech posłuży fakt, że jako dyrektor generalny projektu biznesowego w dziedzinie robotyki zapoczątkował naszą współpracę z firmą Techman w zakresie robotów współpracujących”, podsumowuje Kapp.

„Czuję się zaszczycony powierzoną mi odpowiedzialnością i jestem podekscytowany podjęciem tej roli w Europie, szczególnie w dobie szybkich innowacji i zmian”, mówi Seigo Kinugawa. „Odpowiadanie na potrzeby społeczne poprzez innowacje jest naszym celem od momentu założenia firmy w 1933 roku. Wdrażamy innowacje do procesu produkcji, wprowadzając w życie naszą koncepcję „innovative-Automation!”, która przynosi korzyści całemu społeczeństwu.

Kinugawa kontynuuje: „W ciągu ostatnich dwóch lat zwiększyliśmy liczbę pracowników w dziale sprzedaży i usług o 10%, a także otworzyliśmy w całej Europie nowe, innowacyjne laboratoria w celu testowania i weryfikacji rozwiązań dla przemysłu. Dzięki lokalnym zasobom możemy wspólnie z naszymi klientami opracowywać koncepcje, które zaspokajają  ich potrzeby. Szczególny nacisk kładziemy na innowacyjne podejście do zagadnień produkcyjnych w przemyśle motoryzacyjnym, spożywczym i farmaceutycznym. Jesteśmy gotowi reagować na zmieniające się wyzwania stojące przed naszym społeczeństwem, zarówno ze względu na naszą tradycję, misję, jak i nasze ostatnie osiągnięcia w dziedzinie innowacji dzięki naszym technologiom Sensing & Control + THINK”, podsumowuje Kinugawa.

Oprócz funkcji dyrektora generalnego działu automatyki przemysłowej firmy Omron w regionie EMEA, Kinugawa pełni również funkcję dyrektora zarządzającego OMRON Corporation. Jego siedziba mieści się w europejskiej centrali firmy Omron Europe w Hoofddorp w Holandii i podlega on panu Miyanadze, prezesowi działu automatyki przemysłowej OMRON Corporation.

Źródło: OMRON